Yvette 2.0

Logboek van mijn ontdekkingsreis langs 23 archiefdingen

23 Archiefdingen

23 archiefdingen is een cursus die medewerkers uit de archiefsector bekend maakt met web2.0-toepassingen. Het Nationaal Archief doet mee aan een pilot.

Over mij...

Mijn naam is Yvette Hoitink. Ik ben een van de coaches bij de 23 dingen cursus bij het Nationaal Archief. Ik doe al een hoop 'dingen' online maar hoop samen met mijn collega's nieuwe mogelijkheden te ontdekken!

#4 #5 Driehonderddrieendertig

RSS is een van de Dingen waar ik erg enthousiast over ben. Het is voor mij de manier om allerlei informatie te verzamelen. Toen ik net even keek hoeveel feeds ik eigenlijk volg bleken dat er 333 te zijn. Dit lijkt erg veel, maar een groot deel daarvan wordt niet vaak aangevuld. Ik gebruik RSS juist veel voor websites die niet vaak geupdate worden. Dat spaart me de moeite om iedere keer te kijken wat er te vinden is.

Voor deze post lijkt het me leuk om eens te kijken wat voor soort feeds ik eigenlijk volg.

Nieuwe artikelen op websites

De meeste feeds die ik volg zijn 'klassieke' RSS-feeds die aangeven wanneer er nieuwe artikelen op websites zijn opgenomen, zoals:

Attenderingen

Ik heb ook diverse 'alerts' uitstaan zodat ik via RSS automatisch geattendeerd wordt op zoekvragen die ik uit heb staan:

  • Een aantal Google Alerts op termen zoals 'cartografie', 'Nationaal Archief' en 'Sint Anna ter Muiden'. Als Google ergens op internet nieuwe content tegenkomt met deze termen, verschijnt hier een berichtje van in de RSS-feed.
  • Een aantal Ebay-alerts voor als er oude kaarten van Nederland te koop staan
  • Abonnementen op zoekresultaten bij archieven zoals Het Utrechts Archief

Zelfgemaakte feeds

Niet alle websites die ik via RSS zou willen volgen hebben zelf RSS-feeds. Met diensten zoals Feed43 kun je met enig hak- en breekwerk zelf een RSS-feed maken voor een site. Een voorbeeld van een website waar ik zelf een feed bij gemaakt heb is Digitale Bronbewerkingen Nederland en België (feed).

Discussies

Ik gebruik RSS ook om discussies bij te houden, zoals op nieuwsgroepen zoals soc.genealogy.benelux en nl.geschiedenis maar ook van de discussiefora op de digitale leeromgeving van het Nationaal Archief (afgesloten).

Selecties van anderen

Sommige RSS-feeds die ik volg zijn selecties die anderen gemaakt hebben. Zij hebben hun informatie gefilterd. Bijvoorbeeld:

Mijn selectie

Via Google Reader deel ik berichten die ik interessant vind. Die lus ik via RSS weer door naar Twitter maar je kunt je er ook zelf op abonneren in je eigen RSS-reader.

Tot slot

Hoeveel feeds volgen jullie? Hebben jullie creatieve manieren om RSS te gebruiken?


update: Ik heb besloten om deze post te noemen naar ding 4 en 5, aangezien ik niet zou weten wat ik hier nog voor ding 5 aan toe moet voegen!

23 dingen

Ik ga meedoen aan de cursus 23 archiefdingen en daar hoort ook een blog bij.