Yvette 2.0

Logboek van mijn ontdekkingsreis langs 23 archiefdingen

23 Archiefdingen

23 archiefdingen is een cursus die medewerkers uit de archiefsector bekend maakt met web2.0-toepassingen. Het Nationaal Archief doet mee aan een pilot.

Over mij...

Mijn naam is Yvette Hoitink. Ik ben een van de coaches bij de 23 dingen cursus bij het Nationaal Archief. Ik doe al een hoop 'dingen' online maar hoop samen met mijn collega's nieuwe mogelijkheden te ontdekken!

#13 @yhoitink

Ik Twitter nu ongeveer een half jaar. Ik heb inmiddels zelfs meerdere Twitter-accounts:

  • @yhoitink, mijn standaardaccount, waar ik vooral veel contact heb met collega's in de erfgoedsector.
  • @cartografie, voor Tweets over historische cartografie. Hier lus ik ook een selectie van mijn RSS-feeds naar door die over cartografie gaan en verschijnen ook automatisch de nieuwste berichten van mijn website Historische Cartografie.
  • @DutchGen, mijn account waarmee ik in het Engels Tweet over mijn stamboomonderzoek. Nieuwe berichten van mijn website Yvette's Dutch Genealogy Homepage worden hier ook automatisch getweet.
  • @NArchief, het account dat ik vast voor het Nationaal Archief heb geclaimd maar waar we tot nu toe weinig mee doen. Eerst even een paar urgentere zaken van de huidige website aanpakken!

Het leukste aan Twitter vind ik het contact met collega's. Ik heb het gevoel dat ik dankzij Twitter beter weet waar Christian van der Ven van het BHIC of Luud de Brouwer van het RA Tilburg mee bezig zijn dan sommige collega's aan de andere kant van de gang! Gelukkig zitten er ook steeds meer directe collega's op Twitter. Erg handig om te zien waar ze mee bezig zijn en daar mogelijk op in te haken.

#12 - My first Wiki

Ik gebruik Wiki's al jaren. Eerst door mee te werken aan wikipedia, maar sinds een paar jaar heb ik zelf ook een aantal wiki's draaien voor mijn eigen onderzoek. De enige publieke is Sint Anna ter Muiden. Dat is een schattig stadje in Zeeuws-Vlaanderen waarvan ik samen met een vriendin probeer te reconstrueren wie waar woonde tussen 1500 en 1900.

Marktplein Sint Anne

Ik maak in de wiki voor elk huis een eigen pagina. Die link ik door naar gerelateerde pagina's, zoals de huizen die er naast lagen of de eigenaren. Een voorbeeld is Marktplein 10, een huis waar mijn voorouder Johannes Platschart woonde. Van dit huis heb ik de eigenaren weten te reconstrueren van 1577 tot 1832.

Marktplein 10

Ook hebben we lijsten met bronnen, die bijvoorbeeld verwijzen naar ons schaduwarchief op Flickr of de transcripties.

Vonnisboek

De redenen waarom ik een eigen wiki heb:

  • De vrije structuur leent zich prima om de uiteenlopende informatie die je over een plaats vindt te presenteren.
  • Door de hyperlinks lenen Wiki's zich goed om gemakkelijk artikelen over verwante onderwerpen te maken. In mijn geval dus de huizen en hun belendende percelen.
  • Je kunt er allerlei losse flodders in kwijt die je tijdens je onderzoek tegenkomt. Door categorieen breng je daar toch wat structuur in aan.
  • Ook mijn vriendin kan op afstand meewerken. Iedereen kan trouwens een account maken, maar tot nu toe heeft alleen een verhuurder van een huisje dat gedaan om vanaf die pagina een link naar zijn huisje toe te voegen. Ik kon daar wel om lachen en de website voegde nog wat toe ook doordat er interieurfoto's op stonden.
  • Op je eigen wiki hoef je je niet aan de regels te houden van Wikipedia, maar kun je gewoon je eigen gang gaan.
  • Ik heb zelf in de hand welke uitbreidingen ik installeer, zoals ondersteuning voor Flickr, Youtube en Google Maps.

#11 Wiki's voor archieven

Het mooiste voorbeeld van gebruik van wiki's door archieven dat ik ken is Your Archives van de National Archives in Groot-Brittannië.

National Archives

Deze wiki wordt voor de volgende dingen gebruikt:

Ik vind dit een enorm krachtig model. Juist omdat je niet vastzit aan een vast stramien kun je dit heel breed inzetten. Volgens mij is dit ook heel geschikt voor het Nationaal Archief, o.a. voor onze informatiebladen, bijdragen van bezoekers en onderzoeksgidsen. Een Wiki lijkt me hiervoor heel geschikt omdat we hiermee de kennis van de medewerkers en de bezoekers kunnen bundelen.


Tell NOBODY - not even HER

Nationaal Archief foto's 1,5 miljoen keer bekeken op Flickr

De foto's van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo op Flickr zijn inmiddels ruim 1,5 miljoen keer bekeken. De teller staat vandaag op 1.500.776. Een prachtig resultaat, want we zijn nog geen jaar bezig!

Een paar statistiekjes:

Best bekeken foto


Vrouwen in de branding / Women having fun in the sea

Vrouwen in de branding, 34.985 keer bekeken. Met dank aan GeenStijl.

Meest toegevoegd als favoriet


Soldaat aan het lassen

Soldaat aan het lassen, 229 keer toegevoegd als favoriet.

Meest becommentarieerd


Vader en kind met kerstboom

Vader en kind met kerstboom, 80 reacties

Update: verduidelijking

Christian van der Ven vroeg of de 1,5 miljoen van individuele foto's waren of inclusief views van de stream en de sets. Het is het laatste. In totaal zijn de foto's zelf 982.074 bekeken, de photostream 402.723 keer en de sets 116.767 keer, voor een totaal van 1.501.564 views op dit moment.

#10 Tag, you're it!

Archieven zijn traditioneel lineair: ze kunnen maar in 1 volgorde op de plank staan. Logischerwijs zit elk archiefstuk daardoor ook maar op 1 plaats in de (hiërarchische) inventaris. Maar een archiefstuk kan over zoveel onderwerpen gaan!

De archivaris die de inventaris maakt, kiest een van die onderwerpen uit als 'het' onderwerp waar het stuk het meest bijhoort. Die keuze begint al met het bepalen in welk archief het stuk thuishoort. Een archief is vaak de verzameling die gevormd is door een archiefvormer. Kort door de bocht: de producent van het materiaal bepaalt de belangrijkste plek waarop het wordt opgeborgen. Vragen als "geef mij alles over mijn grootvader" kunnen we dan ook niet beantwoorden zonder eerst na te denken over welke instanties zich met opa hebben bemoeid en daarbinnen na te denken over het onderwerp waar zich de gezochte informatie zou kunnen bevinden. Uiteindelijk komen we dan via een lineair pad op *de* plek waar zich het document bevindt.

gift tags

foto: craftapalooza

Tags hebben dit probleem niet. Tags zijn meerdimensionaal. Elke tag vormt een eigen filter op een collectie. Daarmee stap je over de beperkingen van de ene dimensie van de plank heen en kun je langs meerdere wegen bij de gezochte informatie komen. Ik ben dan ook een grote fan van het toepassen van tags om collecties te ontsluiten.

Dan krijg je de vraag: kennen we zelf tags toe of laten we het over aan het publiek. Het eerste heeft als voordeel dat je meer controle hebt en dat je ook overeenstemming hebt over wat een tag betekent. Maar hoe belangrijk is dat? Als je je publiek laat taggen heb je het voordeel dat er precies die termen aan toe worden gekend die mensen blijkbaar met dat object associeren. En dat zullen ook de termen zijn waar mensen op zoeken als ze zo'n object willen vinden. Voor mij weegt dat laatste argument erg zwaar. Een object dat niet gevonden wordt, kun je net zo goed niet online zetten.


archive_w_7295
foto: Aureusbay