Yvette 2.0

Logboek van mijn ontdekkingsreis langs 23 archiefdingen

23 Archiefdingen

23 archiefdingen is een cursus die medewerkers uit de archiefsector bekend maakt met web2.0-toepassingen. Het Nationaal Archief doet mee aan een pilot.

Over mij...

Mijn naam is Yvette Hoitink. Ik ben een van de coaches bij de 23 dingen cursus bij het Nationaal Archief. Ik doe al een hoop 'dingen' online maar hoop samen met mijn collega's nieuwe mogelijkheden te ontdekken!

#18 Librarything

Ik ben een enorme fan van Librarything. In mijn verzameling zitten inmiddels ruim 1500 boeken. En ik ben nog lang niet klaar met invoeren! Een deel van mijn collectie ging lekker snel, dankzij mijn CueCat streepjescodescanner die het boek meteen in Amazon of de Koninklijke Bibliotheek kon opzoeken.

Inmiddels zitten de woonkamer, de logeerkamer en de studeerkamer er in. De hele zolder moet nog, en daar staat nog eens zo'n 40 strekkende meter aan boeken. Al met al denk ik dat ik net iets over de helft ben, ik zal in totaal rond de 3.000 boeken uitkomen denk ik.

Ook mijn moeder zit op LibraryThing en dat is erg handig want onze interesses overlappen veel. Als ik op een boekenbeurs ben kan ik dus via mijn mobieltje virtueel zowel in haar als in mijn boekenkast kijken! Dat heeft me al veel dubbele aankopen bespaard, het eenmalige bedrag dat je voor een pro-account moet betalen heb ik inmiddels al minstens 10 keer terugverdiend!

Ik gebruik de community-aspecten van LibraryThing ook veel. Het levert me veel inspiratie op voor mijn verlanglijstje, dat ik in Delicious bijhou. Donaties welkom ;-) Ook doe ik mee aan de 75-book-challenge, waarbij ik probeer om 75 boeken in een jaar te lezen. Mijn tussenstand is inmiddels 63, dus dat moet lukken!

ArchiveThing

Een van de dingen die we als archieven van LT kunnen leren is hoe zij omgaan met catalogi van bibliotheken. Ze hebben inmiddels bijna 700 bibliotheken aangesloten, allemaal dankzij het feit dat die bibliotheken hun catalogi via open standaarden beschikbaar hebben gesteld!

Maar LT gaat niet over bibliotheken, het gaat over boeken; ongeacht waar de beschrijvingen oorspronkelijk vandaan komen. Dat zouden wij als archieven ook moeten inzien, het gaat niet om ons, maar om de documenten die wij in huis hebben. Daar wil je communities omheen bouwen. Het zal onze klanten een rotzorg zijn waar de bronnen zich bevinden...

Als wij als archiefinstellingen onze toegangen ook via open standaarden en API's beschikbaar zouden stellen, zou er ook een ArchiveThing kunnen worden gemaakt. Een site waar je als onderzoeker al je bronnen goed kan documenteren, combineren, annoteren. Een site waar onderzoekers die in dezelfde bronnen geinteresseerd zijn, op elkaar worden geattendeerd en waar ze elkaar tips kunnen geven: als je in deze bron geinteresseerd bent, vind je dit misschien ook leuk! En dat dan niet voor 1 archief, maar voor alle archiefinstellingen die dankzij de open standaarden aangesloten kunnen worden. Ik zou dit graag realiseren, wie heeft er een zak geld voor me?


Photograph of Card Catalog in Central Search Room, 1942

8 reacties:

  1. papercut zei
     

    ...

    Ik ben even stil van deze ArchiveThing. Ook ik mis één plaats - Zonder Muren - waar alles en nog wat bij elkaar kan worden gebracht. Hoeveel volgeschreven velletjes/indexen/databases zullen er nog in bureaulades liggen?

    Zak Geld, nee. Sinterklaas?

  2. Yvette Hoitink zei
     

    Ik denk dat zo'n soort project ook een goede stimulans kan zijn voor open standaarden. Gebruik van open standaarden is een beetje een kip-ei probleem: zolang er geen applicaties zijn die er gebruik van maken hebben instellingen ook minder trek om er in te investeren. Maar zolang er geen instellingen zijn die open standaarden gebruiken, kun je niet zo'n applicatie bouwen...

  3. Luud de Brouwer zei
     

    Een zak met geld? Is dat echt zo duur denk je?
    Het is volgens mij de enige weg die nog mogelijk is voor archieven. Als we in subgroepjes blijven hannesen dan loopt het verkeerd af.
    De juiste keuzes maken en niet te dure projecten opzetten. Lijkt dat je wat?

  4. Yvette Hoitink zei
     

    Dat lijkt me wel wat, maar wil je genoeg momentum hebben om een ArchiveThing-achtige website tot een succes te maken dan zul je:
    1. genoeg archieven moeten aansluiten
    2. genoeg meerwaarde moeten bieden om gebruikers te trekken.

    Voor die tweede, de meerwaarde, hebben we geld nodig. Je moet daarvoor functionaliteit realiseren om archiefstukken te verzamelen, annoteren, taggen, delen, in discussiegroepen te bespreken, etc. Dat zou wel een groeimodel kunnen zijn, waarbij je eerst een beperkte functionaliteit uitwerkt, maar dan nog denk ik dat je snel enkele tienduizenden euro's aan ontwikkelkosten verder bent. En dan heb ik het nog niet over het beheer, kosten voor hosting en onderhoud, etc.

    Maar het is natuurlijk de vraag of wij als archiefsector zelf ArchiveThing moeten bouwen. Als we het LT model volgen, laten we dat over aan marktpartijen en leveren wij alleen de data op een open manier. Dat zou mijn voorkeur hebben, omdat we dan meer energie en middelen kunnen steken in het goed en toegankelijk beschikbaar maken van informatie.

  5. Yvette Hoitink zei
      Deze reactie is verwijderd door de auteur.
  6. Christian zei
     

    Goed verhaal. Eigenlijk geef je hier al de inleiding op mijn eigen verhaal over Footnote - maar ja, wij zijn met de cursus nog niet bij dat ding aanbeland - waarin ik eigenlijk al precies een ArchiveThing zie.

    Maar het zij je vergeven hoor! ;-)

  7. 23 Dingen zei
     

    Je maakte me wel ontzettend nieuwsgierig naar hoe jouw huis eruit ziet. Het klinkt alsof je echt tussen de boekenkasten woont. Voor jou is LT dan ook meteen een catalogus tot je bibliotheek. Mis je zelf niet het uitleendeel? Of blijven jouw boeken altijd in huis?

    Wat trouwens ook wel een leuk experiment is; exporteer je LT en importeer het hele zaakje in Google Books. Bij menig boek profiteer je dan van online leesmogelijkheid... Hier is het LT account van 23dingen op GB.

  8. Yvette Hoitink zei
     

    We hebben inderdaad de nodige boeken en bijbehorende kasten :-) Gelukkig hebben we een redelijk groot huis, dus het is niet alsof we er zelf niet meer bijpassen!

    Ik leen regelmatig boeken uit, graag zelfs want dat scheelt me weer plankruimte! Ik noteer in het prive-opmerkingen-veld van LT aan wie ik een boek uit heb geleend. Dat werkt voor mij goed genoeg.

    Ik heb mijn verzameling inderdaad geimporteerd in Google Books, lekker om er dan doorheen te kunnen zoeken. Vooral handig voor mijn naslagwerken. Het viel me mee hoeveel Nederlandse boeken er in GB zitten. Van de 1.500 boeken die ik geimporteerd heb kende Google er meer dan 1.000.

Een reactie posten