Yvette 2.0

Logboek van mijn ontdekkingsreis langs 23 archiefdingen

23 Archiefdingen

23 archiefdingen is een cursus die medewerkers uit de archiefsector bekend maakt met web2.0-toepassingen. Het Nationaal Archief doet mee aan een pilot.

Over mij...

Mijn naam is Yvette Hoitink. Ik ben een van de coaches bij de 23 dingen cursus bij het Nationaal Archief. Ik doe al een hoop 'dingen' online maar hoop samen met mijn collega's nieuwe mogelijkheden te ontdekken!

Google Fusion Tables

Voor mijn onderzoek naar Winterswijkse emigranten ben ik altijd op zoek naar nieuwe tools om die enorme bak data te visualiseren. Vanavond heb ik met Google Fusion Tables zitten spelen en dat valt me niets tegen. Zie hieronder voor het resultaat, waarbij de bestemmingen van bijna 5.000 emigranten in beeld worden gebracht.



Hoe werken Fusion Tables?

Je kunt diverse soorten data importeren. Het handigste is het om een CSV-bestand te maken, dat kan bijvoorbeeld door een export te maken vanuit Excel. Die bestanden mogen tot 100 MB groot zijn. Vervolgens kun je in Google Fusion Tables kiezen voor New Table -> Import table en dan de CSV uploaden. Vervolgens kun je die data visualiseren op de kaart.

Mijn ervaringen

Helemaal intuitief werkt het voor mij niet. Nu is elke emigrant een bolletje. Als 10 personen dus naar dezelfde plaats emigreren, staan daar 10 bolletjes maar je ziet er maar 1 omdat die over elkaar liggen. In plaats daarvan wil ik dat de omvang van het bolletje weergeeft hoeveel personen daar zijn, maar dat lijkt niet te kunnen. Misschien moet ik nog wat meer spelen met de opties. Ondanks die tekortkoming geeft het wel een prachtig beeld van de verspreiding van de emigranten uit Winterswijk en laat het duidelijk zien dat de grootste pluk terecht is gekomen in het gebied rond de Grote Meren. Voor mij dus een waardevolle tool!


Update

Nog even verder gepuzzeld en het tonen van bolletjes kan wel. Dan kies je bij Visualize voor Intensity map en bij View -> Aggregate by voor het veld waarop je wilt tellen (in dit geval dus Emigratie Bestemming). Helaas zijn kaarten met bolletjes niet te embedden maar ik ben blij met het resultaat!