Ik doe al bijna 20 jaar aan stamboomonderzoek. Daarbij beperk ik me niet tot mijn eigen familie maar ben ik bezig met bevolkingsreconstructies van hele streken. Als ik in een archief ben fotografeer ik daarom integrale bronnen, elke pagina is voor mij immers interessant.
Vroeger had ik de foto's alleen op mijn eigen harde schijf staan, maar sinds vorig jaar ben ik mijn complete 'schaduwarchief' aan het uploaden naar Flickr. Voor een bedrag van 25 dollar per jaar kan ik onbeperkt foto's uploaden. Zo kunnen meer mensen er gebruik van maken.
Voorbeelden
Register van allerhande akten van Bredevoort, uit het archief van de Nassause Domeinraad bij het Nationaal Archief
Hofboek horigen van de hof te Miste en Ahave in de heerlijkheid Bredevoort 1506-1597, archief Nassause Domeinen, Gelders Archief
Waterpassing van de weg van Winterswijk naar Oeding, uit de kaartencollectie van het ministerie van Waterstaat bij het Nationaal Archief
Stadsrekeningen Sint Anna ter Muiden 1612-1613, Nationaal Archief
Stadsrekeningen Sint Anna ter Muiden 1794-1795, uit het Zeeuws Archief
Virtueel weer bij elkaar
Deze voorbeelden laten mooi zien wat het voordeel is van een online schaduwarchief. Zowel het Gelders Archief als het Nationaal Archief hebben collecties die te maken hebben met het beheer van de Nassause Domeinen. In beide collecties zijn gegevens te vinden over de heerlijkheid Bredevoort. In mijn schaduwarchief breng ik alle Bredevoortse gegevens bij elkaar.
Ook de laatste twee afbeeldingen zijn een mooi voorbeeld. Omdat Zeeuws-Vlaanderen tot de generaliteitslanden hoorden, werd het tot 1795 bestuurd door de Staten-Generaal. Daardoor zitten de stadsrekeningen tot 1794 in het archief van de Staten-Generaal in het Nationaal Archief, en vanaf 1794-1795 in het Zeeuws Archief. In Flickr kan ik ze weer samenbrengen.
Medewerking archiefinstellingen
Ik wou deze stukken al veel langer online zetten, maar het is pas de laatste jaren dat archiefinstellingen hier ook mee accoord gaan. Sommige instellingen staan hier nog steeds huiverig tegenover.
Commentaar en tags
Gezien de grote hoeveelheid (>10.000 afbeeldingen) is het niet gek dat er maar weinig afbeeldingen zijn die commentaar krijgen. Soms word ik gewezen op ontbrekende foto's, dat is erg handig voor mij voor het volgende archiefbezoek.
Ik gebruik op dit moment alleen vrij algemene tags, maar je zou tags ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld familienamen of geografische namen op te nemen. Dat doe ik bijvoorbeeld wel bij mijn collectie foto's van grafstenen, waar ik de namen als tags heb toegevoegd.
Bonus
Als toetje nog even mijn meest bijzondere Flickr-bijdrage: een scan van een kustprofiel. Omdat het origineel 2 meter breed is en maar 10 centimeter hoog, lijkt het maar een kleine afbeelding. De volledige scan is echter meer dan 25.000 pixels breed! Klik dus vooral ook door naar de originele versie.