#4 #5 Driehonderddrieendertig
RSS is een van de Dingen waar ik erg enthousiast over ben. Het is voor mij de manier om allerlei informatie te verzamelen. Toen ik net even keek hoeveel feeds ik eigenlijk volg bleken dat er 333 te zijn. Dit lijkt erg veel, maar een groot deel daarvan wordt niet vaak aangevuld. Ik gebruik RSS juist veel voor websites die niet vaak geupdate worden. Dat spaart me de moeite om iedere keer te kijken wat er te vinden is.
Voor deze post lijkt het me leuk om eens te kijken wat voor soort feeds ik eigenlijk volg.
Nieuwe artikelen op websites
De meeste feeds die ik volg zijn 'klassieke' RSS-feeds die aangeven wanneer er nieuwe artikelen op websites zijn opgenomen, zoals:
- Archievensites zoals het Stadsarchief Breda
- Weblogs zoals de Digitale Archivaris
Attenderingen
Ik heb ook diverse 'alerts' uitstaan zodat ik via RSS automatisch geattendeerd wordt op zoekvragen die ik uit heb staan:- Een aantal Google Alerts op termen zoals 'cartografie', 'Nationaal Archief' en 'Sint Anna ter Muiden'. Als Google ergens op internet nieuwe content tegenkomt met deze termen, verschijnt hier een berichtje van in de RSS-feed.
- Een aantal Ebay-alerts voor als er oude kaarten van Nederland te koop staan
- Abonnementen op zoekresultaten bij archieven zoals Het Utrechts Archief
Zelfgemaakte feeds
Niet alle websites die ik via RSS zou willen volgen hebben zelf RSS-feeds. Met diensten zoals Feed43 kun je met enig hak- en breekwerk zelf een RSS-feed maken voor een site. Een voorbeeld van een website waar ik zelf een feed bij gemaakt heb is Digitale Bronbewerkingen Nederland en België (feed).
Discussies
Ik gebruik RSS ook om discussies bij te houden, zoals op nieuwsgroepen zoals soc.genealogy.benelux en nl.geschiedenis maar ook van de discussiefora op de digitale leeromgeving van het Nationaal Archief (afgesloten).
Selecties van anderen
Sommige RSS-feeds die ik volg zijn selecties die anderen gemaakt hebben. Zij hebben hun informatie gefilterd. Bijvoorbeeld:
- Bob's gedeelde items. Dit zijn artikelen die Bob Coret deelt via zijn RSS-reader.
- Archief2.0 bookmarks. Dit zijn links die door de Archief2.0 community worden verzameld via de bookmarkssite Delicious. Alle links waaraan het trefwoord 'Archief2.0' wordt toegevoegd verschijnen hier.
- Beelden voor de toekomst. Ook dit zijn links van Delicious, maar dan allemaal verzameld in 1 account door het project Beelden voor de Toekomst
Mijn selectie
Via Google Reader deel ik berichten die ik interessant vind. Die lus ik via RSS weer door naar Twitter maar je kunt je er ook zelf op abonneren in je eigen RSS-reader.
Tot slot
Hoeveel feeds volgen jullie? Hebben jullie creatieve manieren om RSS te gebruiken?
update: Ik heb besloten om deze post te noemen naar ding 4 en 5, aangezien ik niet zou weten wat ik hier nog voor ding 5 aan toe moet voegen!
Schaap is beter dan koe! Maar dat terzijde. Mijn RSS-feeds zijn qua onderwerp zeer uiteenlopend, maar globaler dan dat van jou- en ik ben een stuk minder creatief, haha. Ik volg zo'n 50 feeds op het moment, in de categorieën internet, muziek, nieuws, marketing, en verschillende (privé en zakelijke) blogs. Ik merk overigens dat ik Twitter steeds meer ook als nieuwsfeed gebruik.
Zo'n 100 feeds hou ik op dit moment bij. De basis is nog steeds een export van jou (wel eerst behoorlijk gezuiverd van genealogie feeds ;-)). Archief (wat er zoal aan feeds te vinden is plus diverse alerts), Open Source (Linux, Ubuntu, Gimp, Drupal), web 2.0, muziek (VPRO Luisterpaal, Alternative blog etc.), electronica en vermaak zoals Ikea hacker.
Zo, jij begint meteen met een gedegen stuk! Kijken of ik daar nog iets aan toe kan voegen..
Bij de kickoff liet ik Google Blogsearch zien. Ken je dat? Ik ben daar zelf wel erg content over.
Feed43 kende ik niet. Werkte dat een beetje stabiel? Kun je die door jou gemaakt feed hier eens laten zien?
Mijn rss gedrag bestaat tegenwoordig hoofdzakelijk uit het lezen van de feeds van deelnemers aan 23Dingen en nu ook de Archiefdingen. Veel werk, maar erg leuk.
Daarnaast volg ik natuurlijk de bekendste Nederlandse en Amerikaanse bibliotheekbloggers, de nieuwsdiensten (NOS, VK, NRC, regionaal nieuws), Joomla nieuws en ik heb een aantal ego-feeds uitgezet op mijn naam, 23dingen en 23archiefdingen.
RSS is voor mij in ieder geval onmisbaar en ik kan al helemaal niet meer voorstellen hoe die informatie 'vroeger' tot me kwam :-)
'k Hoop nog veel van je te leren Yvette (en jij hopelijk ook wat van mij ;-) )!
O ja - tip: zet de tijdinstelling van je weblog goed :)
@23dingen
Die Google Blogsearch kende ik nog niet, bedankt voor de link.
Feed43 werkt prima (zie deze voorbeeldfeed, totdat de site verandert. Je moet zelf de patronen aangeven waarop de verschillende stukken content herkend kunnen worden: titel, inhoud bericht en link. Als de indeling van de site verandert, kan Feed43 die informatie natuurlijk niet meer vinden en houdt het op.
Ik las rssfeeds altijd in mijn mailprogramma (mac mail), tot ik totaal moedeloos werd van het enorme getal aan ongelezen berichten.
Vind zelf netvibes fijn, en gebruik dit naast voor informatieve feeds voor snelle krabbels (webnote), de nieuwe fokke & sukke, Pepys Diary, en fotoblogs als The Big Picture en BBC's today in pictures. En natuurlijk de NA flickr uploads ;)
Heb trouwens de 23-dingen pilot feeds ingevoerd maar vind dat er eigenlijk niet overzichtelijker op worden. Ga er nog eens naar kijken.
Dank voor de tip van Feed43, nooit geweten dat je zonder al te veel kennis van zaken zelf een feed kunt maken!
@Papercut Grappig dat jij ook Pepys' diary volgt. Voor degenen die het niet kennen. De Britse Pepys hield in de 17e eeuw een dagboek bij. Het was een kleurrijk figuur. In zijn dagboek beschreef hij allerlei aspecten van zijn leven, inclusief zijn sexuele escapades (hiervoor gebruikte hij een soort geheimschrift). Dit dagboek in de vorm van een weblog in combinatie met een wiki met achtergrondinformatie over de in het dagboek genoemde personen en plaatsen.