Yvette 2.0

Logboek van mijn ontdekkingsreis langs 23 archiefdingen

23 Archiefdingen

23 archiefdingen is een cursus die medewerkers uit de archiefsector bekend maakt met web2.0-toepassingen. Het Nationaal Archief doet mee aan een pilot.

Over mij...

Mijn naam is Yvette Hoitink. Ik ben een van de coaches bij de 23 dingen cursus bij het Nationaal Archief. Ik doe al een hoop 'dingen' online maar hoop samen met mijn collega's nieuwe mogelijkheden te ontdekken!

Wil de echte Vincent van Gogh opstaan?

Zoek de tien verschillen:

cartoon Yvette Zelfportret Vincent van Gogh

Makkie toch? Toch vindt de afdeling Misconduct van genealogie-website Geni.com dat ik schuldig ben aan

"attempting to impersonate another Member or person or posting any third party's (including without limitation any family member's) information on the Geni Services without permission"

Mijn 'crime'? Vorig jaar heb ik bij het redigeren van het Genealogie-ding uit de cursus 23 archiefdingen diverse online genealogieprogramma's uitgeprobeerd. Om de voorbeelden interessant en herkenbaar te houden, ben ik bij alle programma's uitgegaan van Vincent van Gogh. Zo heb ik ook een Geni.com-profiel aangemaakt met Vincent van Gogh als hoofdpersoon.

Inderdaad heb ik Vincent niet om toestemming gevraagd, foei! Maar is er iemand die denkt dat Vincent van Gogh die stamboom zelf heeft aangemaakt? En zo nee, hoe kan ik dan worden beschuldigd van impersonation?

Deze week kreeg ik ineens een mail van de afdeling Misconduct dat mijn account geband was wegens het overtreden van hun Terms of Service. Welke terms ik overtreden had, werd in eerste instantie niet verteld, maar blijkbaar lag het niet aan de content zelf want

"we have deactivated the account and donated it to the Geni community".

Vandaag kreeg ik in antwoord op mijn verzoek om uitleg te horen dat ik me als een ander voordeed, wat volgens hun voorwaarden niet mocht. Bij de online software van Geni moet je namelijk van jezelf uitgaan. Of toch niet? In hun laatste mail stond namelijk nogal omslachtig uitgelegd dat ik wel een overleden persoon als hoofdpersoon had kunnen gebruiken door een GEDCOM te gebruiken als basis van een bestand. Maar omdat je nou eenmaal geen dode hoofdpersoon mag hebben, had ik die stamboom dan weer moeten samenvoegen met mijn eigen stamboom en daarna het 'dode' account moeten sluiten. Volgt u hem nog?

Waarom Geni.com zo'n onhandige beperking oplegt snap ik niet. Willen ze per se persoonlijke gegevens van de gebruikers oogsten? Ik heb er in elk geval een vieze smaak van in mijn mond gekregen en zal deze dienst niet meer gebruiken!

4 reacties:

 1. Jeroen zei
   

  Wiens 'permission' bedoelen ze trouwens? Die van het lijk, of die van Geni?

  In dat laatste geval hebben ze - hoe flauw ook - een punt dat je niet voldoet aan de ToS. Niet dat iemand die doorleest, maar toch.

  Wel apart trouwens dat die ToS juist compleet ingaat tegen wat alle andere online stamboomprogramma's doen. Daar worden nou juist de gegevens van levende personen niet getoond (en ik ga er vanuit dat iedereen die een Geni account aanmaakt op dat moment nog leeft, niet iedereen heeft een dienstkeuringsarts die er maar niet in slaagt om een hartslag te vinden).

 2. Yvette Hoitink zei
   

  Ik begrijp het zo dat je gegevens van derden alleen mag plaatsen met hun (die derden) toestemming. Mijn 'overtreding' betreft volgens mij het eerste deel van de zin, 'attempting to impersonate another member or person', maar daar kan hier volgens mij geen sprake van zijn omdat Vincent zo overduidelijk dood is.

 3. Christian zei
   

  Wat een vreemd verhaal. Ik zou het nog drie keer door moeten lezen om het te snappen, vrees ik... maar ga dat toch echt niet doen. Het klinkt gewoon alsof ze zonder bij na te denken regels toepassen op situaties waarvoor deze niet gemaakt zijn, als ze daarop al toepasbaar zijn. Dan zullen we Geni ook maar uit de cursus halen, niet?

 4. Yvette Hoitink zei
   

  Ik had nogmaals gevraagd hoe ik nou kon 'impersonaten' als zo overduidelijk is dat ik Vincent niet ben. Hun reactie snijdt (een beetje) hout.

  Vanwege de integriteit van de data willen ze weten wie welke gegevens toevoegt aan de community. Omdat je altijd van jezelf uit moet gaan, is je account hetzelfde als de hoofdpersoon van je bestand. Ik heb nu een account aangemaakt voor Vincent van Gogh, waarmee ik suggereer dat hij de gegevens heeft aangeleverd. Ik kan me inderdaad voorstellen dat dat niet de bedoeling is.

  Wel vind ik het nog steeds een hele dubieuze keus van Geni dat je alleen van jezelf uit mag gaan.

Een reactie posten