Yvette 2.0

Logboek van mijn ontdekkingsreis langs 23 archiefdingen

23 Archiefdingen

23 archiefdingen is een cursus die medewerkers uit de archiefsector bekend maakt met web2.0-toepassingen. Het Nationaal Archief doet mee aan een pilot.

Over mij...

Mijn naam is Yvette Hoitink. Ik ben een van de coaches bij de 23 dingen cursus bij het Nationaal Archief. Ik doe al een hoop 'dingen' online maar hoop samen met mijn collega's nieuwe mogelijkheden te ontdekken!

#11 Wiki's voor archieven

Het mooiste voorbeeld van gebruik van wiki's door archieven dat ik ken is Your Archives van de National Archives in Groot-Brittanniƫ.

National Archives

Deze wiki wordt voor de volgende dingen gebruikt:

Ik vind dit een enorm krachtig model. Juist omdat je niet vastzit aan een vast stramien kun je dit heel breed inzetten. Volgens mij is dit ook heel geschikt voor het Nationaal Archief, o.a. voor onze informatiebladen, bijdragen van bezoekers en onderzoeksgidsen. Een Wiki lijkt me hiervoor heel geschikt omdat we hiermee de kennis van de medewerkers en de bezoekers kunnen bundelen.


Tell NOBODY - not even HER

2 reacties:

 1. Luud zei
   

  Hoewel de voorbeelden die je noemt natuurlijk beter zijn dan wat er tot nu toe beschikbaar is op dit gebied heb ik toch het gevoel dat de wiki in dit geval net zo goed deel van de database zou kunnen uitmaken. Waarom zijn die twee zo gescheiden? Dat heen en weer geklik is geen feest vind ik.

  Kortom: goed voorbeeld doet goed volgen, maar het moet beter kunnen.

 2. Yvette Hoitink zei
   

  Ik ben het met je eens dat de integratie tussen de website en de wiki niet optimaal is. Het is nu aan de voorkant te veel te merken dat de website en de wiki op twee verschillende platformen draaien. Ook vind ik de wikipagina's slecht zichtbaar in de hoofdwebsite.

Een reactie posten