Yvette 2.0

Logboek van mijn ontdekkingsreis langs 23 archiefdingen

23 Archiefdingen

23 archiefdingen is een cursus die medewerkers uit de archiefsector bekend maakt met web2.0-toepassingen. Het Nationaal Archief doet mee aan een pilot.

Over mij...

Mijn naam is Yvette Hoitink. Ik ben een van de coaches bij de 23 dingen cursus bij het Nationaal Archief. Ik doe al een hoop 'dingen' online maar hoop samen met mijn collega's nieuwe mogelijkheden te ontdekken!

#19 Sociale netwerken

Ik zit op verschillende sociale netwerken. Het netwerk dat ik voor mijn werk het leukst vind is Archief2.0, omdat daar veel innovatieve ideeen voorbijkomen en omdat je daar een klankbord hebt om dingen tegenaan te gooien.

Ook vind ik LinkedIn handig om in contact te blijven met mensen. Als collega's een andere baan krijgen verlies je ze daarna snel uit het oog. Leuk om te zien waar iedereen terechtkomt! Het komt wel eens voor dat ik via LinkedIn iemand waar ik jaren geleden contact mee had ineens weer om advies vraag als er een relevant project langskomt.

Sinds ik op Twitter zit, gebruik ik Hyves nog amper. Uiteraard heb ik het Nationaal Archief, het Gelders Archief en het CBG wel toegevoegd als mijn 'spot'. Het Gelders Archief wil blijkbaar ook wat met Hyves gaan doen, want ze vroegen me een paar weken geleden of ik 'mijn' Gelders Archief hyve niet aan hun over wou doen. Tuurlijk! Maar of Hyves voor archieven nou zo relevant is weet ik niet, de boel lijkt er aardig leeg te lopen. Ik zou daar zelf als archiefinstelling niet te veel moeite in steken.

Update: Zul je altijd zien. Net geblogd dat ik het nut van Hyves niet zo zie voor archieven, krijg ik via Hyves twee relevante vragen binnen. 1 vraag over onze regels voor fotograferen (doorgespeeld naar de studiezaal) en een vraag van een journalist over onze nieuwe website Mapit1418, doorgespeeld naar de collega's van Beelden voor de Toekomst. Misschien toch maar een Hyves-loketje openen?

Lego People 

4 reacties:

 1. BarisW zei
   

  Ik vind Hyves toch nog echt een medium voor kinderen en tieners. Ik heb daarom ook een half jaar geleden mijn account verwijderd en dat bevalt prima. Een goede volwassen vervanger is Facebook. Heb je die al geprobeerd?

 2. Yvette Hoitink zei
   

  FB heb ik nog niet geprobeerd, ook omdat ik met Hyves merkte dat ik er weinig behoefte aan had. Kun je aangeven wat jij de meerwaarde vindt?

 3. Judith zei
   

  Zo zie je maar waar Hyves weer goed voor is!

 4. 23 Dingen zei
   

  Inderdaad een grappige toevalligheid zeg! Ik kan ook Facebook aanbevelen als het gaat om het openen van een loket. Niet alleen is voor een internationaal opererende instelling als het NA makkelijker om buitenlandse gebruikers op FB te ontmoeten, ook zijn er talloze mogelijkheden om externe content naar binnen te halen.
  Een voorbeeld dat ik al vaker heb aangehaald, is de manier waarop de British Library zich op FB manifesteert. Uiteraard moet je er wel iets voor doen, maar je kunt de data ook prima voor je laten werken.
  En zoals je ziet hebben ze duizenden contacten, die ook geregeld comments achterlaten.

  Mijn keuze zou dus op FB liggen en niet op Hyves.

Een reactie posten