Yvette 2.0

Logboek van mijn ontdekkingsreis langs 23 archiefdingen

23 Archiefdingen

23 archiefdingen is een cursus die medewerkers uit de archiefsector bekend maakt met web2.0-toepassingen. Het Nationaal Archief doet mee aan een pilot.

Over mij...

Mijn naam is Yvette Hoitink. Ik ben een van de coaches bij de 23 dingen cursus bij het Nationaal Archief. Ik doe al een hoop 'dingen' online maar hoop samen met mijn collega's nieuwe mogelijkheden te ontdekken!

Foto's automatisch op de kaart gezet met Yahoo Pipes

Gisteren en vandaag aan het spelen geweest met Yahoo Pipes. Dat is een soort blokkendoos met programmeertools voor RSS-feeds en andere data van websites. Je kunt hier je eigen mash-ups mee maken.

Mijn eerste indruk is dat het ontzettend krachtig is, maar ook erg moeilijk is om je hoofd eromheen te krijgen. Dat komt met name doordat je de ene keer met een lijst van items bezig bent en de andere keer juist weer met enkelvoudige items. Die kun je niet aan elkaar knopen.

Mijn eerste succesvolle experiment is een Yahoo kaart met daarop de laatste foto's die het Nationaal Archief op Flickr heeft gezet. Het leuke hiervan is dat we die foto's zelf niet gegeocodeerd hebben. De Yahoo Pipe zorgt ervoor dat de foto's op basis van de beschrijvingen zelf voorzien worden van een geografische locatie. Dat is niet 100% betrouwbaar, maar geeft wel een aardige indruk.

6 reacties:

 1. Petra023 zei
   

  Hé, wat goed!! Complimenten! Ik zal binnenkort eens kijken wat er allemaal mogelijk is bij die Pipes.

 2. Bob Coret zei
   

  Pipes is inderdaad leuk speelgoed. Heb zo eens een OCR via mail (onderaan) gemaakt!

  Als je trouwens de Nationaal Archief Flickr foto's op liever op Google Maps wilt zien is hier de
  link.

  mvg,
  Bob Coret

 3. Bob Coret zei
   

  Yvette,

  Kijkende naar jouw "pipe" zie ik de "location extractor" die volgens mij niets doet. Het "harde werk" (dus geocoderen) doet geonames!

  Om een RSS feed (met/zonder foto's) op een kaart te zetten heb je Yahoo Pipes niet nodig. Simpelweg http://ws.geonames.org/rssToGeoRSS?feedUrl={geencodeerde rss url}&type=kml&country=nl invoeren in het zoekvak van Google Maps. Bijvoorbeeld: http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=http:%2F%2Fws.geonames.org%2FrssToGeoRSS%3FfeedUrl%3Dhttp%253A%252F%252Ffeeds.coret.org%252Fzoekplaatjes%26type%3Dkml%26country%3Dnl. In dit voorbeeld zie je trouwens dat alle zoekplaatjes die Geonames herkend op Amsterdam zet...

  mvg,
  Bob Coret

 4. Yvette Hoitink zei
   

  Ik weet inderdaad niet wat die location extractor doet, dacht dat die ervoor zorgde dat de boel ook daadwerkelijk op de Yahoo Map getoond werd. Mijn Pipe is een aangepaste cloon van een andere die Google News op de kaart zette en die deed dat ook zo.

  Leuk dat je die Pipe ook weer aan Google Maps kan voeren, dat wist ik niet! Ik vind de presentatie van Google iets mooier, met name als je op een bolletje klikt worden de afbeeldingen beter weergegeven.

 5. Albert zei
   

  Gaaf dat-ie de plaatsnamen herkent en de afbeeldingen aan de hand daarvan weet te plaatsen!
  Ik krijg wel de melding "http://pipes.yahoo.com/pipe... kan niet worden weergegeven omdat het geen geldig KML- of KMZ-bestand is" wanneer ik de link in Bobs (eerste) reactie naar Google Maps volg.

 6. Yvette Hoitink zei
   

  @Albert

  Ben zelf ook best onder de indruk!

  Ik heb hetzelfde probleem met de link van Bob, die in zijn eerste berichtje doet het wel.

Een reactie posten