Yvette 2.0

Logboek van mijn ontdekkingsreis langs 23 archiefdingen

23 Archiefdingen

23 archiefdingen is een cursus die medewerkers uit de archiefsector bekend maakt met web2.0-toepassingen. Het Nationaal Archief doet mee aan een pilot.

Over mij...

Mijn naam is Yvette Hoitink. Ik ben een van de coaches bij de 23 dingen cursus bij het Nationaal Archief. Ik doe al een hoop 'dingen' online maar hoop samen met mijn collega's nieuwe mogelijkheden te ontdekken!

#22 + #23 Archief2.0 en terugblik

De meest inspirerende archivaris 2.0 is voor mij zonder twijfel de digitale archivaris, Christian van der Ven. Vooral zijn aanpak om binnen het BHIC de mensen in groepen in te delen van ontdekkingsreizigers, pioniers en volgers spreekt me erg aan. Ik denk dat dat goed aansluit bij de verschillende types medewerkers die er in een archief rondlopen.

Ik zie mezelf absoluut als een ontdekkingsreiziger. Als ik een nieuwe toepassing zie, wil ik meteen proberen wat je er mee kan. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik alle 23 dingen al gedaan had. Inhoudelijk bracht deze cursus me dus weinig nieuws.

Wat het me wel heeft gebracht, is een leuke interactie met collega's, binnen en buiten het Nationaal Archief. Ik merk ook dat het effect heeft: Idee├źn landen sneller, er zijn meer mensen die meedenken over web2.0-toepassingen en als er een goed idee is wordt ook meteen wat mee gedaan. Een mooi neveneffect van de cursus vind ik dat ik verschillende collega's beter heb leren kennen.


Youtube-film van de Ketelaarlezing, online gekomen naar aanleiding van deze cursus!

6 reacties:

 1. Luud zei
   

  Gefeliciteerd! Een cursus afgerond. Dan heb je wel een certificaat verdiend, hoewel je dat al voor de cursus verdiend had natuurlijk!

  Blijf lekker onderzoeken / ontdekken. Er is nog zoveel moois.

  :-)

 2. Wilma zei
   

  Gefeliciteerd Yvette! Goed gedaan, hoor. Leuk om te lezen wat het je allemaal heeft opgeleverd.

  Het mooie aan web 2.0 vind ik de mogelijkheden die het biedt om nieuwe mensen te ontmoeten en daardoor ook weer geinspireerd te worden tot nieuwe ideeen.

  Dusse blijf door gaan met je leuke blogs en je tips op twitter!!!

  Groeten van Wilma

 3. Christian zei
   

  Proficiat met het afronden van de hele cursus! En fijn dat het al meteen positieve effecten heeft! :-)

  En dank ook voor je complimenten aan mijn adres. Aansluitend: het mooie aan het hele online gebeuren vind ik dat ik er zo ontzettend veel inspirerende mensen tref, waaronder jijzelf. Je projecten, je leessuggesties, je geknutsel aan toepassingen enzovoort - met z'n allen samen zijn we een aardige, inspirerende speeltuin begonnen!

  (De groepen op het BHIC heb je goed ingedeeld; in naam zijn het verkenners, pioniers en kolonisten - jij hoort duidelijk bij de verkenners hoor! Ik verzin overigens ieder jaar nieuwe namen voor de groepjes.)

 4. Yvette Hoitink zei
   

  @Christian

  Ik had je blogposts er inderdaad niet meer bijgezocht voor de 'officiele' namen, maar de indeling was me wel bijgebleven. Kolonisten vind ik veel mooier dan volgers! Maar ik voel me meer een ontdekkingsreiziger dan een verkenner, dus die hou ik er lekker in :-)

 5. 23 Dingen zei
   

  Van harte Yvette! Ik heb werkelijk genoten van elk van je bijdragen. Je mag jezelf dan een otdekkingsreiziger noemen, voor mij - op mijn niveau als niet archiefmens - heb ik erg veel opgestoken van jouw ontdekkingen, tips en meningen. Voor mij ben je dus wel degelijk - ik sluit me bij Chris aan - een verkenner!

  Erg blij ben ik ook om te lezen hoe jullie bij het NA omgaan met ontwikkelingen en trends. Nu ik het allemaal even van binnen heb mogen zien, bespeur ik in jullie team echt een experimenteerdrift, een 'laten we het gewoon doen' sfeer. Klopt dat?

  Jammer dat het voorbij is, of blijf je op deze plaats doorbloggen over 2.0 zaken? Dan blijf ik je zeker volgen.

  Tenslotte moet ik je natuurlijk danken voor de input die je gaat geven voor het nieuwe Ding, waar de tweede groep (en alle andere groepen buiten het NA) van gaan profiteren.

  Tot maandag!
  Rob

 6. Yvette Hoitink zei
   

  Hoi Rob,

  Leuk om te horen dat je mijn blog interessant vindt!

  Ik denk dat ik dit blog wel laat bestaan. Ik heb nu ook al af en toe berichtjes geplaatst die niet direct bij het 'huidige' ding hoorden maar wel met archief2.0 te maken hebben. Ook als coach zal ik nog wel vaker dingen tegenkomen die leuk zijn om te delen.

  Tot morgen!

Een reactie posten