Yvette 2.0

Logboek van mijn ontdekkingsreis langs 23 archiefdingen

23 Archiefdingen

23 archiefdingen is een cursus die medewerkers uit de archiefsector bekend maakt met web2.0-toepassingen. Het Nationaal Archief doet mee aan een pilot.

Over mij...

Mijn naam is Yvette Hoitink. Ik ben een van de coaches bij de 23 dingen cursus bij het Nationaal Archief. Ik doe al een hoop 'dingen' online maar hoop samen met mijn collega's nieuwe mogelijkheden te ontdekken!

Top 5 website trends

Even een uitstapje van 23 dingen. Een van de Dingen die niet in de cursus zit is StumbleUpon. Via SU kun je 'stumblen' (struikelen) naar pagina's die aansluiten op je interesses. Door een thumbs up of down geef je aan wat je van een site vindt, waardoor SU weet wat je leuk vindt.

Ik ben een fanatieke Stumbler. Als gevolg hiervan zie ik veel sites voorbijkomen. Daarbij vallen me een aantal trends op, die ik hier met jullie zal delen.

1. Vector graphics

Overdadige bloemmotiefjes, bolletjes, veel kleuren etc. Zie bijvoorbeeld Web Designer Wall, CSS addict of zelfs 'onze' Petra's 23 dingen website.

Fragment van Web Designer Wall

2. Weg met web2.0 design elementen

In het algemeen zie ik een duidelijke afname van een aantal typische web2.0 design elementen, zoals glass buttons en achtergrondjes met diagonale streepjes

Deze knoppen die van glas lijken te zijn gemaakt waren vorig jaar helemaal hot, maar zie je nu steeds minder. Deze site gebruikt ze trouwens nog wel, maar ik heb nooit beweerd dat ik trendy was :-)

3. Berry picking

Complexe zoekformulieren zijn uit, zoekresultaten filteren is in. Het bekendste voorbeeld is wel Funda, de huizensite waar je duizenden resultaten gemakkelijk kunt beperken tot je precies je droomhuis vindt. Voorbeelden uit de erfgoedsector zijn de Beeldbank van het Nationaal Archief en Geschiedenis van Zeeland.

4. Tags

Hiƫrarchische navigatiestructuur is uit, tags zijn in. Flickr doet het, dit blog doet het, dan moet het wel een trend zijn! In plaats van elk stukje content 1 vaste plek binnen je site te geven, ken je aan content tags/trefwoorden/labels toe. Een stuk content staat dan ineens in relatie tot een heleboel andere content op je site. Dat sluit veel beter aan bij hoe mensen denken en helpt bij het lekker verdwalen in een site.


5. Open data

Steeds meer instellingen kiezen ervoor om hun collecties niet alleen online beschikbaar te stellen, maar ook om hergebruik toe te juichen. Zie bijvoorbeeld het Nationaal Archief op Flickr the Commons of het Duitse Bundesarchiv op Wikimedia Commons.

Artis struisvogel leest krant van oppasser / Ostrich reads newspaper of caretaker

Meer trends?

Zijn jullie het eens met de door mij gesignaleerde trends? Heb ik belangrijke trends gemist? Reageer dan op deze post!

3 reacties:

 1. Stichting Dodenakkers.nl zei
   

  Grappig dat StumbleUpon. Kende ik niet, maar kom al snel leuke dingen tegen.

 2. Yvette Hoitink zei
   

  Leuk dat je op mijn blog langskomt! Wel even een waarschuwing: StumbleUpon kan heel verslavend zijn :-) Hoe meer je thumbs up geeft, hoe leuker de suggesties worden!

 3. Rob Coers zei
   

  Leuke signaleringen. En SU komt misschien toch even aan bod bij het Ding over Social bookmarken. Ik 'doe het' ook nog wel eens, maar eigenlijk alleen wanneer ik 's niks te doen heb en me wil laten verrassen. Het heeft voor mij iets weg van het doelloos surfen van vroeger.
  Ik zal het in de gaten om er straks in ieder geval een linkje naar te maken.

Een reactie posten